همواره تبلیغ هایی را که از مدیا های مختلف مشاهده می کنید دارای ۲ بعد هستند. صدا و تصویر اما برای تبلیغ موثر و کارآمد می توان دیگر حواس مخاطب را نیز درگیر کرد مانند حس بویایی یا حس لامسه برای لمس کالا یا جعبه آن و یا مزه محصول که بسیار موثر خواهد بود. شاید بشود تبلیغاتی طراحی کنیم که بر حواس پنج گانه تاثیر بگذارد.
حس بویایی
آن قدر مسئله بو و بحث در این مورد و پیوند آن با بازاریابی گسترده است که شاید نتوان در این بحث به تمام آن پرداخت اما به اختصار در باره آن صحبت خواهیم کرد
بویایی یکی از حواس بسیار قوی در وجود انسان است، که می تواند بخشی از حافظه را فعال کند که انسان را به یادآوری خاطرات گذشته وا می دارد. شما حتما به این موضوع بارها و بارها برخورده اید که بو برای شما یادآور خاطره ای شده است مثلا بوی خانه مادربزرگ ها که ممکن است متاثر از بوی چای، بوی قالی و .. باشد و بعد از سالها با استشمام آن بو شما به سرعت یاد خاطرات آن جا بیافتید.
حس بویایی در رفتار مشتریان تاثیر خیلی زیادی دارد که شاید شما حتی به آن فکر نکرده باشید. حس بویایی و تاثیری که بر روی فروشگاه شما برای مشتری خواهد داشت شاید خیلی بیشتر از دکوراسیون و چیدمان فروشگاه شما باشد. شاید باور این موضوع برای شما سخت باشد اما حس بویایی ۱۰هزار بار قوی تر از حس چشایی است.
شما دقت کنید بوی وسیله نقلیه نو،همیشه بخاطر همه می ماند و آن را دوست دارند. شرکت های خودرو سازی زیرک بویی را در هنگام تولید خودرو در داخل آن ایجاد می کنند که تا روزهای ابتدایی خرید خودرو خریدار حس مطبوع و خوبی داشته باشد و همیشه این حس در خاطر او باقی بماند. امروزه بسیاری از کمپانی ها بوی خاصی را به عنوان برند خود ثبت می کنند، مانند فروگاه سنگاپور ، طبق تحقیقات انجام شده مجله بیزنس ریسورس بوها بهترین یادآور خاطرات ما هستند و اگر فروشگاهی بتواند با استفاده از این اصل یادآور بویی خاص در فروشگاه خود باشد حتما فروش خودرا چند برابر افزایش خواهد داد. بوهایی که در یک فروشگاه استشمام میشوند میتواند به صورت ناخودآگاه احساس ما را نسبت به یک محصول عوض کند و اگر به درستی استفاده شوند، در کل تجربه خرید بهتری را فراهم میکند.
رنگ
هنگامی که یک فروشگاه پوشاک تصمیم به استفاده و پخش بوی وانیل در فروشگاه خود کرد، توانست فروش خود را چندین برابر افزایش دهد زیرا هر مشتری در هنگام خرید چندین بار تا آستانه خرید پیش میرود اگر حسی یا نیرویی حس خوبی به مشتری بدهد قطعا در تصمیم گیری خرید خواهد توانست تصمیم بهتری بگیرد. همانطور که در نوشته های قبلی در حوزه بازرایابی عصبی بیان کردم فرآیند تصمیم گیری خرید کاملا حسی و احساسی است. یک رایحه خوب میتواند جزوی از هویت کارمان باشد. اگر همیشه از یک اسانس خاص استفاده کنیم، پس از مدتی مشتریان با استشمام آن بوی خاص به یاد کار ما میافتند.
رنگ می تواند تاثیر زیادی در فروش محصول یا پسند مخاطب داشته باشد. برای انتخاب رنگ برای جعبه محصول یا حتی رنگ محیط کار و اتاق جلسات ریز بینی و تحقیق بیشتری انجام دهیم و به سادگی از کنار آن نگذریم. بسیار مهم است که محصولات ما وقتی دیده میشود چه حسی به مخاطب منتقل میکند. بسیاری از شرکتها اهمیت بستهبندی را دستکم میگیرند. اطلاعاتی که از طریق بینایی منتقل میشود تاثیر قابلتوجهی بر احساس مخاطب از محصول یا خدمت شما دارد. رنگ باید با نوع محصول و خدمات هم خوانی داشته باشد و هنگامی که رنگی را برمیگزینید برای تمامی تبلیغات از آن استفاده کنید و سعی کنید رنگ غالب همیشه آن رنگ باشد. مانند ایرانسل که همیشه یاد آور رنگ خاصی است. رنگ یکی از مواردی است که بعید است از یاد مشتری برود. رنگ باید با محصول هم خوانی داشته باشد و مثلا رنگ قرمز برای بسته بتدی آب معدنی مناسب نمی باشد.
حس چشایی
همیشه نمی توان از این حس برای بازاریابی بهره برد. ولی حتی یک پذیرایی ساده و مناسب در شرکت یا فروشگاه میتواند شرایط حسی بهتری برای مخاطب ایجاد کند. سال هاست که فروشگاه های فست فود با پذیرایی با نمونه های محصولات خود اقدام به بازاریابی می کنند.
لمس کردن
اگر در فروشگاهی قصد خرید محصولی را ندارید آن را لمس نکنید چون شما با لمس کردن محصول نیمی از راه را رفته اید و به خرید آن کالا نزدیک شده اید. دقت کنید هیچ گاه کتاب الکترونیک جای کتاب کاغذی را نمی گیرد می دانید چرا؟ به این دلیل که همیشه افراد دوست دارند کتاب را لمس کنند و آن را ورق بزنند.
یک روانشناس به نام آقای آندرهیل با تحقیقات خود به این نتیجه رسیده است که فروشگاه هایی که به مشتریان اجازه می دهد. که محصولات را لمس کنند فروشی بالاتر دارد نسبت به آنهایی که کالا را داخل ویترین و دور از دسترس مشتری نگه می دارند.
صدا
حتی گذاشتن یک موسیقی لذت بخش در محیطی که افراد برای خرید مراجعه میکنند میتواند باعث شود احتمال تصمیمگیری خرید بالاتر برود.تحقیقی در ژورنال تحقیقات علمی اروپا نشان داده است که موسیقی با صدای بلند باعث میشود مردم در فروشگاه سریعتر حرکت کنند، اما موسیقی ملایمتر و آرامتر زمان حضور در فروشگاه را افزایش میدهد. موسیقی پاپ با ریتم آرام باعث میشود تمایل به خریدهای ناگهانی بیشتر شود و تاثیر این ریتم حتی ممکن است به اندازهای روی حالت روحی شما تاثیر بگذارد که به تغییر انتخابهای خرید منجر شود!
در کتاب مارتین لیندستروم به نام بازاریابی ۵ بعدی این موضوع را مطرح کرده است که سعی کنیم حواس ۵ گانه را در بازرایابی درگیر کنیم. شاید نتوانیم تمام حس ۵ گانه را درگیر کنیم ولی سعی کنیم بیشترین حواس را درگیر کنیم.
به تمام جزییات برای درگیر کردن حواس در بازاریابی دقت کنید. سیستم تهویه، دمای محیط، بوی محیط، نور محیط و… همگی تاثیر بسزایی خواهند داشت.
برای مطالعه پیشنهاد می کنیم: